torstai 24. tammikuuta 2013

Raidat

Tämän päivän sana on raidat.

1. Hei näytä mulle missä sul on rusketusraidat -alkoi soimaan päässä.

2. Mietin keittiön verhojen raidoitusta. Missä myydään tekstiilivärejä, että saisin ne itse raitaiseksi? Pitäisikö raitoja tehdä kaksi vai kolme, vai yksi. Vai pysyä raidattomana. Tosin ne keittiön verhot on edelleen ihan kankaana odottamassa ompeluinspiraatiota, että raitoja tai raidattomuutta saa luultavammin tovin vielä miettiä.

3. Pesin vessan.

4. Mietin, miten ne, jotka ei koskaan lausu D-kirjainta sanovat raidoittaaa, raudoittaa, raidaton... Ja saako siitä sitten enää selvää. Miehen mummo oli kotoisin Varkauesta, nautti veestä ja tipautti aina d-kirjaimen joka sanasta, minne se olisi kuulunut.


4 kommenttia:

 1. Hjuu meillä Itä-Suomessa ei paljon deestä piitata, surutta vain skipataan koko vierasperäinen äänne; pannaan käet taskuun (siellähän kukkuvat) ja raiat tukkaan. Mutta enpä tiedä (siis tiiä), kuulostaako se juuri järkevämmältä, kun nämä täkäläiset rairottavat... Ja jossain Porin seudulla kai on tavallista korvata d-äänne l-äänteellä. Railotetaan?

  VastaaPoista
 2. Ei, kyllä me Porissakin raidoitetaan :)

  -Susa-

  VastaaPoista
 3. Testailin ääneen noita sanoja ilman d-kirjainta. Kyllä ne ihan ymmärrettäviltä kuulosti. :D

  VastaaPoista
 4. Careliana: Minäkin oon sieltä Satakunnan syrämestä lähtöisin, mutta ei varmaan montaa kymmentä kilometriä tarvi Porista lähteä kun kieli/murre onkin jo ihan eri. Railottaminen on taas kovaan ääneen laulamista poriksi, nykyporilainen kuitenkin kai raidoittaa.

  Susa: Minutkin on joskus Porissa raidoitettu. Mutta vanha kansa vois sen jotenkin muutenkin muotoilla.

  Neo: Juu, kyllä minäkin tätä meidän isomummoa ymmärsin. Helpottaa tietenkin ymmärrystä jos tietää toisen muuttelevan kirjaimia. Niinkuin hiili ja lotta -sanoissa. Tai just raidottaa tai railottaa. =)

  VastaaPoista

Rillo hykertelee ilosta jokaisesta kommentista. Kiitos!