tiistai 23. heinäkuuta 2013

Detroit

Viehtymykseni vanhoihin kivikasoihin on jo tullut selväksi. Uutinen Detroitin kaupungin konkurssista vei minut kuitenkin katsomaan näitä kuvia.


 United Artists Theater
Vanity Ballroom
Michigan Central Station

Lueskelin pitkät historiat tuosta Michigan Central Stationista, jota pidetään Detroitin alamäen monumenttina. Upea rakennus rakennettiin todelliseen tarpeeseen, kuitenkin täydessä käytössään rakennus oli vain vajaan kahden vuosikymmenen ajan. Sitä ei voida purkaa, sillä se on luetteloitu historialliseksi muistomerkiksi. Se voidaan kuitenkin kunnostaa, mutta talolle ei ole keksitty mitään käyttöä eikä rahaa kunnostukseen ole. Jossakin vaiheessa siitä kaavailtiin poliisilaitosta, mutta sijainti sille on huono ja rahat talon kunnostukseen ei löydy valmiiksi köyhän kaupungin rahapussista.

Rautatieasema rakennettiin, jotta autoteollisuudeen boomissa oleva kaupunki sai työntekijöitä, ostajia ja tavaraa. Kuitenkin autojen yleistyttyä ja tieverkoston parannuttua kaikki halusivat kulkea autolla ja näin ollen se, joka rakennettiin autoteollisuuden tarpeeseen tuli autojen yleistymisen myötä tarpeettomaksi.

Ja tuo rautatieasema on vain yksi esimerkki kaupungin entisestä kukoistuksesta. Lisää upeita kuvia kaupungin entisistä upeista rakennuksista löytyy osoitteesta:  http://www.marchandmeffre.com/detroit/index.html
Sieltä myös lainattu nämä kuvat. 

Samoilta sivuilta löytyy myös näiden kuvien takana olevien Yves Marchandin ja Romain Meffren kuvia entisistä teattereista, niiden loisto on nähtävissä, jos tahtoo. Myös kuvat aavesaarelta, Gunkanjimalta, ovat kaikessa vaikuttavuudessaan upeita.

Kuvaajat ovat verranneet mm. näitä Detroitin ränsistyneitä taloja Colosseumiin, pyramideihin tai Akropolis-kukkulan jäänteisiin muistona jälkipolville jostain suuresta. Se 'jotain suurta' on tietenkin osittain amerikkalaista suuruudenhulluutta, mutta myös (ainakin minun) silmiä hivelevää kauneutta. Jos näitä nyt katsotaan historiallisina maamerkkeinä, niin miksi edes pohtia kunnostusta. Eihän kukaan ala Parthenonin temppeliäkään kasaamaan uuteen uskoon. Toisaalta taas, nämäkin rakennukset olisivat kunnostettuina upea muisto jälkipolville ja vielä kun niille saadaan jotain uutta järkevää käyttöä. Rahaa kunnostukseen tietenkin kuluu, mutta esimerkiksi tuon Michigan Central Stationin purkaminen maksaisi reippaasti. On laskettu, että pelkät räjähdysaineet maksaisivat 10 miljoonaa dollaria.

Noista vanhoista kirkoista saisi aika makean kodin itselleen... Jos siis asuisi Detroitissa ja olisi miljonääri. Ja joo, olen vähän hullu kun tykkään näistä kivikasoista. Tietty tykkäisin niistä enemmän, jos ne olisi kunnossa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rillo hykertelee ilosta jokaisesta kommentista. Kiitos!