maanantai 26. elokuuta 2013

Vinkiksi työnhakijalle

Jälleen muutamia työhaastatteluja haastattelijan roolissa on takana. Muutama nopea vinkki työnhakijalle:

1. Ei välttämättä kannata hehkuttaa siitä, että kuinka mahtavaa on päästä haastatteluun vihdoinkin, kun on jo lähettänyt 150 hakemusta. Ymmärrän ilosi, mutta se saa totisesti haastattelijan pohtimaan, että mitä siinä hakemuksessa oli sellaista mitä en huomannut. Hillitty, kiitos tästä mahdollisuudesta -kommentti on paljon toimivampi.

2. Vääriä vastauksia kysymykseen 'Miksi hait juuri tätä työtä' on mm. no kun vanha paikka on niin surkea tai että haluaa pois iltavuorosta. Vastaukset uusista haasteista ja työskentelystä kansainvälisessä yrityksessä, nekin kuulostaa paremmilta.

3. Työhaastattelussa ei välttämättä kannata kerrata niitä kaikkia päiviä tai tapahtumia kun ei pääse töihin. Kuten opiskelijaporukan ryyppyreissut yms. Lähiviikkoina lähtö vaikka etelänlomalle kannattaa tietenkin mainita, mutta kaikkia yksityiskohtia ei välttämättä kannata kertoa. Vastapuoli voi iästään, ulkonäöstään ja kommenteistaan huolimatta olla vaikka kiihkoabsolutisti, jos sellaisia siis on olemassa. Minähän en siis ole.

4. Kaikki kliseet, ne tulee kertoa haastattelussa, jotta haastattelijakin pysyy kartalla. Jokin uniikki punch-line olisi hyvä miettiä. Jotain mikä jää haastattelijan mieleen. Haasteellisinta on tietenkin keksiä se uniikki lause, jota haastattelija ei vielä olisi kuullut. Yleisin vielä opiskelijan käyttämä lause haastattelussa on, 'Enhän mä nyt mitään pomon paikkaa ole hakemassa, mutta kyllä mä näen itseni esimiestehtävissä parin vuoden päästä'. Hienoa, että on tavoitteita ei siinä mitään. 

5. Vaikka työhaastattelu on tavallaan pelkkää näytelmää. Työnantaja on mahtava ja mahdollisuudet on rajattomat. Työntekijä osaa mitä vain ja ainakin oppii nopeasti, omaa mahtavat ryhmätyötaidot samoin toimii loistavasti myös yksin. Tästä näytöksen läpi haastattelijan tulisi saada varma tunne siitä, että tästä tyypistä olisi ainakin tähän hommaan. Ja mielellään vähän enempäänkin. Haastattelija muodostaa kuitenkin jokaisesta vastauksesta oman käsityksensä asiasta, eikä se välttämättä vastaa sitä minkä haastateltava on omasta suustaan juuri päästänyt ulos.

Vaikka luen paljon työhakemuksia, en osaa itselleni sellaista kirjoittaa. Sama varmaan olisi noissa haastatteluissa...

PS. 
On tullut vastaan sellainenkin haastattelija, joka oli sitä mieltä että kaikki tatuoinnit on pahasta. Haastattelimme siis yhdessä hakijaa, jonka molemmissa käsissä oli tatuoinnit, eikä hän tuntunut pääsevän yli niistä tatuoinneista. Jos ihmisestä ei jää mitään muuta mieleen, niin haastattelu ei ole kovin onnistunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rillo hykertelee ilosta jokaisesta kommentista. Kiitos!